2011/01/15

Van egy férfias titkunk

Ám aztán közbejött valami – „van egy férfias titkunk”, mondta Áder János –, máig nem tudjuk pontosan, hogy mi. Emlegetik a Juszt-ügyet, az olaj-manipulációkban mutatott hatósági tehetetlenséget, leggyakrabban pedig a csonka média-kuratóriumokra vonatkozó legfőbb ügyészi álláspontot, és Áder János arra reagáló kedves megjegyzését, miszerint a legfőbb ügyész véleménye nem releváns – minden esetre Györgyi Kálmán 2000. március 6-án lemondott. Két éve lett volna még hátra, plusz az esetleges újraválasztás lehetősége. A HVG ablakán „befújta a szél” azt a szöveget, amellyel zárt körben elköszönt kollégáitól.
– A lemondásom én hoztam javaslatba, főként azért, mert nagyon kedvemet szegte az, hogy kifejezett szándékom ellenére több ügyben az ügyészség politikai jellegű, nem kívánt szerephez jutott… Saját szereplésemet úgy ítéltem meg, hogy ilyen helyzetek kialakulásának a megelőzésében és főként a helyzetek szuverén megoldásában nem jártam el a kellő gondossággal és a kellő felelősséggel. Csak magamat hibáztatom… A lemondás egy erősen érzelmi jellegű döntés volt, a legfőbb ügyész pedig érzelem és indulat hatására nem dönthet.Az indoklásról való hallgatás pedig hiba volt, mert további, részben politikai találgatásokra adhatott okot… Váratlan lemondásom ártott az ügyészi szervezet tekintélyének, és szükségtelenül keltett ügyészségi körökben zavart… Az ügyészi testülettől ezért a méltatlan eljárásért bocsánatot kérek… Az ügyészi testületből való távozásomat nem így képzeltem el,de csak magamat okolhatom.


Új legfőbb ügyészt kellett tehát választani. S Orbán Viktor ugyanúgy döntött, ahogy szokott.Mintha csak így szólt volna: – Nem érdekelnek a hagyományok. – Aki pedig nem kedvelte, s netán úgy gondolta, hajlamos az önkényességre, ezt a képzelt nyilatkozatot tovább ragozhatta,s gondolatban a szájába adhatta a folytatást: pláne nem érdekelnek a demokrácia íratlan játékszabályai, gyerünk, bumm bele, erőből!És jelölte Polt Pétert. Azt a Polt Pétert, aki egészen addig, ’95-ig tagja is volt a Fidesznek,amíg esélye nem nyílt, hogy megválasszák Gönczöl Katalin ombudsman helyettesének.Akkor kilépett a pártból, elkerülendő a jogilag is megfogalmazott összeférhetetlenséget. Azt a Polt Pétert, aki 1990-94-ig az ügyvédi és oktatói munkája mellett a Fidesz jogi szakértőjeként dolgozott; akit a ’94-es parlamenti választásokon a Fidesz az országos listáján is, a budapesti listáján is az előkelő 17. helyen indított jelöltként. Orbán tíz év hagyományát vágta sutba ezzel, de ez cseppet sem zavarta.Pedig a ’94-es választáson Polt alaposan leszerepelt. Egyéniben a Cinkota,Rákosszentmihály, Mátyásföld, Sashalom körzetben indult, s még csak be sem került a második fordulóba. A 41 ezernél több érvényes szavazatból 6,88 százaléknyit, mindössze2.854-et kapott. Alig többet, mint a kisgazda, meg egy ismeretlen független jelölt. Miközben a tévés Ilkei Csaba 4 ezret, a középkori történelmet kutató SZDSZ-es Vég Gábor 5 ezret, a Köztársaság Párti nagyvállalkozó, Palotás János és az MDF-es jelölt 6-6 ezret, az MSZP-s Szabó Lajos Mátyás pedig 10 ezret.

Főügyésszé jelölését kellő felháborodás is fogadta, mindenki arról beszélt,megengedhetetlen, hogy ennyire nyilvánvaló és egyértelmű politikai elkötelezettségű pártkatona kerüljön erre a posztra. Olyannyira, hogy az akkor még egészen fegyelmezett koalíciós partner, az MDF – Heidrich Gábor, a Csongrád Megyei Bíróság elnöke személyében – alternatív jelöltet javasolt, akit az MSZP és az SZDSZ is támogatott. Orbán persze maga mellé állította a kisgazdákat, és csak azért sem engedett – Györgyi Kálmán 1990-es 82, illetve1996-os 94 százalékával szemben Poltot 2000. áprilisában a képviselők mindössze 55 százaléka választotta meg legfőbb ügyésszé. Egyetlen embernek állt volna módjában megfékezni Orbán zsákmány-politizálását: az általa államfőnek kiválasztott, jogászprofesszor Mádl Ferencnek. Nem tette meg.

Polt eskütétele máris sejtetett valamit abból, hogy könnyedén tud alkalmazkodni a mindenkori helyzethez. ’95-ben, a Horn-kormány alatti frissen választott ombudsmanként ugyanis az eskü kötelező szövegéhez nem tett hozzá semmit, 2000-ben, Orbán Viktor szenteskedőuralkodásakor azonban már igen, konkrétan azt: – Isten engem úgy segéljen!

>>>forrás:Az igazi Orbán Viktor

No hay comentarios:

Publicar un comentario