2011/01/10

Törökországból oktatják Orbánt

A Hürriyet napilap szerint az egyetlen büntetés, amely arányban áll a magyar kormány által a demokrácia ellen elkövetett bűnökkel, ha megfosztják az uniós elnökségtől.-írja a Hírszerző

“Magyarországon megszűnt a sajtószabadság” - állt kedden a Hürriyet nyomtatott kiadásának címlapján, amely átkerült az online verzióra is. A Népszabadság címlapjának újraközlésével a magyar médiatörvény elfogadása ellen tiltakozó török napilap szerint a kormány cselekedeteire adott megfelelő válasz az lenne, ha az Európai Unió (EU) megfosztaná a soros elnöki poszttól Magyarországot.


“Mivel egy olyan országban élünk, ahol ötvennél több újságíró börtönben ül, több százat ugyanez a veszély - és a sajtószabadságot érő rendszeres támadások - fenyegetnek, ezért a témában kialakult véleményünk van: bárhol sérül az újságírás, úgy hisszük, mindannyian sérülünk. Amikor a támadás az Európai uniót vezető országból érkezik, világos, hogy valami megváltozott” - jegyzi a vezércikk.

Az uniós csatlakozást megcélzó Törökország ambícióval összhangban jelenti ki a Hürriye: “noha a magyar újságírók jogait is féltjük, sokkal nagyobb az aggodalmunk afelől, hogy az EU elhagyja az európai projekt egyik alapelemét. A vélemény szabadságának központi szerepét nemcsak az uniós egyezmények deklarálják, hanem a tagságra apelláló országok is vállalják.”
"Egyértelműen botrányos"

A szabályozás fő vonalainak ismertetése után a cikk a következőképpen summáz: a törvény egyértelműen botrányos. “De hasonlóan felháborító az Európai Bizottság és az uniós vezetők visszafogottsága. A kis Luxemburg külügyminiszterének magányos hangjától hallottuk, hogy a törvény a véleménynyilvánítás szabadságának tekintetében egy szintre helyezi Magyarországot Fehéroroszországgal. Igaza van.” A Hürriye szerint a brüsszeli vezetők többségükben túl visszafogottan fogalmaztak, miközben szinte az összes európai szakmai szervezet elítélte a szabályozást.

A napilap szerint a helyzet feket humorát a most kezdődő magyar uniós elnökség adja. “Példa nélküli, és bizonyára nehéz megfosztani egy tagállamot jogaitól és felelősségeitől. De semmilyen más szankció nem ad megfelelő választ arra a bűnre, amelyet Magyarország kormánya elkövetett saját állampolgárai, a demokrácia, és a 21. századi Európa értékei ellen”.

No hay comentarios:

Publicar un comentario