2011/01/07

Cáfolta a Hír Tv vádját az Economist

A Hír Tv szerdán arról adott hírt, hogy a Professzorok Batthyány Körének 2010. szeptember 7-ei rendezvényén Orbán Viktor miniszterelnökről készült fotót manipulálta a tekintélyes brit The Economist című hetilap. A fényképet eredetileg az AFP hírügynökség fotósa, Isza Ferenc készítette.

A televíziónak nyilatkozott Petromán László grafikus, aki elmondta: a képnél egy olyan eljárást használtak, amely megváltoztatja a kontrasztot, a kép bizonyos tónuskülönbségeit felnagyítja, és emiatt alapvetően megváltoztatja annak tartalmát. A Hír Tv azt állította, hogy a hetilap nem válaszolt az üggyel kapcsolatos kérdéseikre. Egyben idézte Szijjártó Pétert, Orbán Viktor szóvivőjét, aki a következőket mondta: „Sajnos megszokhattuk – akár a 1998–2002 közötti időszakra gondolok vissza –, hogy milyen manipulált, hamis, hazug, becsmérlő állítások jelentek meg a miniszterelnökről, tehát meglepődni nem kell.”
Csakhogy az Economist blogjában csütörtökön közzétette az eredeti és a lapban közölt képeket, a leghatározottabban visszautasítva a Hír Tv vádját. Egyben közölte a televíziónak küldött válaszlevelet is.
>>>HVG

A John Micklethwait főszerkesztő által jegyzett levélben az Economist visszautasítja azt az állítást, amely szerint a lapban való megjelentetése előtt manipulálták volna a fotót. "Ez nem igaz, mint ahogy ezt tegnap képszerkesztőnk el is magyarázta újságírójuknak még a beszámoló közzététele előtt" – olvasható levélben, amely szerint a kép ugyan színkorrekción esett át és méretét is megváltoztatták, de a Hír Tv beszámolójával ellentétben e rutinmódosításokon kívül nem történt alapvető, érdemi változtatás.

No hay comentarios:

Publicar un comentario