2011/01/08

Troll a kitartó netes köcsög

A troll olyasvalaki, aki a szerkesztőket, felhasználókat az olvasókat és a közösség egyéb tagjait próbálja akadályozni, méghozzá szándékosan, előre megfontolt módon. Más szóval  a troll a közösséget támadja.Tudatosan felrúgja a közösségi normákat.
A troll előre megfontoltan aknázza ki az emberi viselkedés vagy egy online közösség normáinak gyenge pontjait, hogy feldühítse az embereket.
A trollság pontos azonosítása reménytelen próbálkozás lenne. A trollok természetének része, hogy kibújnak minden olyan definíció alól, ami kordában próbálná őket tartani, mindig új és eredeti módokat találnak arra, hogyan mehetnek mások idegeire.
Lehetetlen azonosítani az összes olyan módszert, amivel valakik megpróbálhatnak kárt tenni a közösségben.
Ezért nincsenek is szabályok kifejezetten a trollok ellen.
 
A trollok kezelésének alapvető irányelve egyszerű: ne légy troll!

A troll olyasvalaki, aki előre megfontoltan, rosszindulatból próbálja zavarni a közösséget.
Ha megpróbálod eldönteni, troll-e valaki, próbáld feltételezni azt, hogy nem az!
Ne következtess arra, hogy troll, amíg nem bizonyosodott be, hogy a legkevésbé sem képes vagy hajlandó az észérvekre hallgatni, mások reakciói alapján az álláspontját finomítani.

Az alábbi viselkedésformák jellemzőek egyes trollokra. Ez nem jelenti azt, hogy az aki így viselkedik, szükségszerűen troll lenne.

A trollok alaptechnikája a szándékosan provokatív hozzászólás – valamilyen vitás kérdésben élesen állást foglalni, és ezzel flamewart kezdeményezni.

A trollok  nem a megegyezésre törekednek, hanem a végsőkig erőltetik saját nézeteiket. Nem foglalkoznak a felhozott bizonyítékokkal vagy hivatkozásokkal, nem keresik a kompromisszumot, nem hajlandóak elfogadni a kialakult konszenzust.

Egyes cikkeket vagy képeket kifejezetten azért hoznak létre, hogy megsértsék az olvasót vagy a közösség más tagját.

A trollok egy másik módszere a könnyen megválaszolható vagy nyilvánvaló kérdések özöne.

A trollok gyakran kritizálják a közösséget, annak irányelveit, felhasználóit, adminisztrátorait vagy céljait. Előszeretettel beszélnek klikkekről és titkos szövetségekről, azt állítják, hogy az ezekbe tömörült felhasználók egy bizonyos nézőpontot akarnak ráerőltetni a közösségre, esetleg egy bizonyos felhasználót próbálnak befeketíteni.

A troll attól troll, hogy zavarni próbálja a közösség működését, és az egyik legzavaróbb dolog az, ha valaki a bajkeverésre olyan új módszereket talál ki, amiket a szabályok nem tiltanak kifejezetten. Bármilyen alaposan is definiálod, mi az elfogadható és az elfogadhatatlan viselkedés, egy vérbeli troll talál olyasmit, amire nem gondoltál.

Ezért aztán nem valamiféle szabályrendszer alapján, hanem csak az illető egész viselkedését vizsgálva állapíthatjuk meg valakiről, hogy troll-e. Ha folyamatosan problémákat okoz, és nem segít az udvariasság, a konszenzus, a közvetítés és semmi más; ha a vitákban ragaszkodik a szabályok betűjéhez, miközben durván felrúgja a szellemüket, akkor troll.

A leggyakoribb tanács, amit a trollokról hallhatsz: „don't feed the trolls” (ne etesd a trollokat!). A trollnak a veszekedés, a zavar és a felfordulás a lételeme: ha vitába szállsz vele, csak a kedvére teszel. Ahogy a mondás tartja: ne kezdj birkózásba egy disznóval. Mindketten sárosak lesztek, de a disznó még élvezi is.

Az online közösségek tapasztalt veteránjai ezt a tanácsot gyakran haszontalannak tartják, mert a közösségben mindig akad legalább egy-két ember, aki beugrik a trollnak, és vitába száll vele. Ennek ellenére, ha nem szítod tovább a tüzet, legalább nem rontod tovább a helyzetet.

Ha egy troll megtámadott, hívd fel rá a figyelmet - mások is segíteni fognak a leállításában. Előbb-utóbb a troll ráun és abbahagyja, vagy pedig konszenzus alakul ki arról, hogy keményebben kell fellépni ellene.

Mi a teendő, ha trollnak néznek?

Mivel annak eldöntése, hogy valaki troll-e vagy sem, szükségszerűen szubjektív döntés, megeshet, hogy tévesen trollnak vélnek a viselkedésed alapján. Ha azzal vádolnak, hogy troll vagy, miközben te úgy érzed, hogy a kommentjeid során végig őszinte és jóindulatú voltál, fontold meg az alábbiakat:

  • „Hát akkor ne csináld.” ("Don't do that then.") Ha az emberek azt mondják, hogy troll vagy, mert ezt meg ezt csinálod, akkor ne csináld azt meg azt.
  • Feltételezz jóindulatot. ("Assume good faith.") Az optimista hozzáállás sok bajt megelőzhet – ne te légy az első, aki rosszhiszeműen cselekszik. A legtöbb ember tényleg jószándékú, csak nem mindenki képes ezt kifejezésre juttatni.
  • Lépj hátra. Hagyd félbe az ügyet egy hétre, hagyj időt, hogy mindenki lecsillapodjon, aztán térj vissza, és próbáld meg higgadtan és ésszerűen megvitatni az ügyet.
  • Fogalmazd át. Gyakran azért vélnek valakit trollnak, mert feltűnően ellenséges módon fogalmazza meg a nézeteit. Gondold át: szoktál-e rendszeresen szitkozódni vagy személyes támadásokat indítani? Szoktad-e azzal vádolni a veled ellenkező véleményen lévőket, hogy egy klikket alkotnak? Ha ezekkel felhagynál, az emberek valószínűleg kedvezőbben viszonyulnának hozzád.
  • Engedj. Néha, bármennyire biztos vagy is az igazadban, a konszenzus azzal ellentétes lesz. Ha ez történik, ne ellenkezz. Talán nemsokára jön valaki más, aki újra felveti ugyanazt a kérdést, és ez alkalommal más lesz a vita végkimenetele.
>>>Wikipedia 


 Álldemokráciának hívjuk azt, amikor a borostával közösen döntesz
a borotválkozás időpontjáról :))
****
Van nekünk a Hunor , de Varro Katalin a nap trollja, azt mondja:
"Tájékozódj már hogyan forog a világ.Nézd meg az utolsó Péntek 8-at!"
(muhahaha...)



Itt lehet trollkodni,nyomjátok:)

    17 comentarios:

    1. Kifelejtette a szerzó hogy a sok kommunista troll
      milyen talicskákkal vitték az ország vagyonát.
      ...hogy az áruló gyurcsány kilövette az emberek szemét mert emlékeztek az 56 os forradalomra.
      Trollok voltak a parlamenteb,mert háromszorosára nött az adósság.

      ResponderEliminar
    2. Legjobb elso komment.... ever! Latom sikerult felfogni a lenyeget! Grat!

      ResponderEliminar
    3. A nol trollok kozoul adamant kimaradt.

      ResponderEliminar
    4. nol trollok? hagyjuk már, maga a néphazugság egy trollbarlang, néha betévednek a szomszédos trollbarlangok lakói, aztán akkor eljátsszák a nagy műveltet némi fölényeskedéssel tarkítva, de attól még ugyanúgy trollok maradnak. ahol meg nincs sajtószabadság, ott nem lehet címlapra kiírni, hogy nincs sajtószabadság.

      ResponderEliminar
    5. és

      a KORPRESS mely

      ballibsi nyugati kormányok/pártok GONGO-ja

      ResponderEliminar
    6. Egy blog nem szervezet,
      Így nem is lehet gongo.

      ResponderEliminar
    7. A troll egy nagy darab zsugorodott agyú lény.
      Valóban szerintetek közéjük tartozom, hiszen a leirt útmutatás szabályait ugy gondolom nem szegtem meg. Néhány ész érv ami arról szólt hogy a magyarság, a magyar emberek érdeke talán fontosabb mint azok lejáratása . Ők nem sajtószabadságra vágynak , hála az elmult évek gazdaságpolitikájának, csupán egy falat kenyérre, meleg otthonra. De ha a világot magunk ellen hangoljuk akár milyen emberközpontú kormánypolitika is folyik nem tudjuk megvédenia nemzetünket.
      Miért baj ha az összefogást próbáltam erősiteni.
      Magunkért, az emberekért.

      ResponderEliminar
    8. A demokrácia ilyetén leépítése nem a "magyar emberek érdeke" !
      "Ők nem sajtószabadságra vágynak" ..neem?
      Ez maga a trollkodás,kijelenteni így,hogy "Ők" a Magyarok nem vágynak a sajtószabadságra.
      Milyen viktoronc vagy te,nem ismered a vezetőd életét,nem olvastál róla?
      Kérdezd tőle,hogy mennyire vágyott ő,amikor még nem király volt!

      "emberközpontú kormánypolitika" ..aha,és Orbán az az ember.

      "Miért baj ha az összefogást próbáltam erősiteni."
      Mert valószínüleg ott ahol trolkodsz az emberek más miatt fogtak össze,
      Sőt gondolom pont az ilyen agyhalál ellen mint ami ebből a hozzászólásodból árad.
      A vegetáriánusokhoz csatlakozol a húsevésre buzdítva,és megkérdezed,hogy miért vagy troll??!!

      ResponderEliminar
    9. Nem is vártam jobb választ.

      ResponderEliminar
    10. Emlékszem én másik GONGO szervezetre is.

      A Szeretem Magyarországot mozgalomra,

      amelynek az volt a dolga, hogy 2006 őszén megpróbálja tisztára suvickolni Gyurcsány Ferenc bemocskolódott renoméját. Olyan derék emberek csinálták, mint Gréczy Zsolt (Gyurcsány egyik bizalmasa), Babarczy Eszter, Bródy János...

      ResponderEliminar
    11. Kimaradt egy fontos lehetőség.

      Mi van akkor, ha egy kitartó kommunista köcsög letrollozza a vitapartnerét? Akkor automatikusan igaza van?

      ResponderEliminar
    12. Január 14-én a demokratikus magyar és nemzetközi közvélemény már egyértelműen megmutatta erejét: 10 ezer ember tüntetett a médiatörvény ellen (Budapesten, Berlinbe, Varsóban, Bécsben…), a sajtószabadság mellett. Közös kiáltványukban 1.) A hatályos médiatörvény azonnali módosítását kérik, hogy ez a jogszabály az Alkotmánynak, az emberi jogi normáknak, és az európai értékrendnek megfeleljen! 2.) A kormány tegye lehetővé a civil szakmai szervezetek részvételét a médiaszabályozás alakításában! 3.) Az Országgyűlés teremtse meg a Médiahatóság, a médiatestületek és a közszolgálati szerkesztőségek politikai függetlenségét! 4.) Töröljék el az önkényesen kiszabható és aránytalan büntetéseket! 5.) Tartsák tiszteletben a magántitkok, és az újságírók forrásait! 6.) Vonják be az emberi jogvédőket a Közszolgálati Kódex kialakításába! Többezer e-mailre az adófizető állampolgárok a mai napig nem kaptak választ, ami udvariatlan, sőt sértő kommunikáció. (Dr. Kovács Zoltán úr, várjuk a reagálását!). Orbán Viktor az Európai Parlament előtt úgy állította be, mintha a médiatörvény bírálata „a magyar nemzet elleni támadás” lenne. Ez csúsztatás és butaság. A nemzetközi diplomácia, az érték- és mértékadó lapok befolyásos újságírói (több mint egy hónapja, folyamatosan) bírálják a magyar kormányt. (Nem „a magyar népet és nemzetet”, hanem a törvényesen megválasztott, a hatalmon lévő magyar adminisztrációt.) Az „Egymillióan a magyar sajtószabadságért” civil FB-közösség (76.087 ember) – az elvei miatt –, 2011. január 27-re (csütörtök este 18.00 órára) újra a Parlament elé hívja tagjait és szimpatizánsait.

      ResponderEliminar
    13. www.facebook.com/profile.php?id=1263118385&sk=wall

      Politikus Troll-BÁBl!!!

      El is árulja honnan küldték:

      Zsolt likes ELÉG. · Like
      Zsolt likes HírTV - Belföld :: „Nagyon sok ember összepisilte magát” - ÁVH-s módszerek a fogdán (+videó) on hirtv.hu. · Like this link
      Zsolt likes Hivatalos Szávay Ági Fan Club Egyesület. · Like
      Zsolt likes Dr. Bohács Zsolt. · Like
      RECENT ACTIVITY
      Zsolt joined Facebook.

      Zsolt LIKES Zsolt!
      Én not LIKE Zsolt!!

      Az hitte ez a köcsög, hogy a tevékenysége nem kerül ki a falra.... ;)

      Ennyire HÜLYE A POLITIKUS!!!

      ResponderEliminar
    14. No, Kishfijam!!

      Te is ölég kitartott troll vagyol - méghozzá a zsidóbbik fajtábul.

      De itten mostan nem lészen szószaporítás, az ilyet, MINT TE, ott helyben főbe kell lőni, ahol feltaláltatik!!

      ResponderEliminar
    15. http://www.facebook.com/profile.php?id=100001342697111&sk=wall

      ResponderEliminar
    16. Ildikó Csiky a főtroll a facebook-on

      ResponderEliminar